Een schot klinkt

Een vogel valt

Drie figuren voorzien onzichtbare veren van zacht wegstervend geluid.


In Silly Symphonies verbeelden de spelers via geluid een wereld waar je als publiek getuige wordt van een aaneenschakeling aan onvoorziene eindes: van crashende auto’s tot neergeschoten vogels, van zinkende vissers tot neerdwarrelende parachutisten.


Zijn ze medeplichtig aan het eindeloos eindigen of voorzien zij klank voor wat anders ongemerkt voorbij zou gaan?


Welke verbeelding schiet aan flarden, welke deint traag uit? Welke fluistert zacht en geruststellend na wanneer alle klank verdwenen?


Aan de hand van het auditieve medium bruitage, gaan Marius Lefever, Jef Van der Burght en Senne Vanderschelden deze vragen aan op een speelse, soms bijna clowneske manier, zonder de donkerdere uithoeken van het mensdom uit de weg te gaan.

Silly Symphonies is een EIGEN KWEEK productie

Creatie & Spel: Marius Lefever, Jef Van der Burght en Senne Vanderschelden // Dramaturgie: Marie Peeters // Coaching: Laurens Aneca // Eindregie: Geert Belpaeme // Geluidsontwerp: Oscar Claus // Kostuums: Ginger Bogaert // Props: Lena Mariën // Zakelijke leiding: Margaux Cauliez

Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan TAZ, Vincent Company

Over Silly Symphonies


“Waarom zijn er woorden nodig als je het kan zeggen in een symfonie van geluiden?
De jonge bende achter Silly Symphonies maakt zijn klankdecor ter plekke door manipulatie van objecten én het geluid te zoeken op hun eigen lichaam. Het levert wacko woordeloos theater met grappige, spittante en bijwijlen ook ontroerende beelden. Als toeschouwer én toehoorder word je meegezogen in een inventief associatief spel. Chaplin en de stomme film en de doe-het-zelf-winkel zijn hierbij nooit ver weg. Want hoe vang je anders vissen met een rolgordijn?”
(Liv Laveyne – De Grote Post Oostende)


“In ‘Silly Symphonies’ laten Marius, Jef en Senne een klankenlandschap tot leven komen. Met een minimum aan decor vertellen ze toegankelijke verhalen met een grimmige onderlaag. Speels en herkenbaar, melancholisch en poëtisch. Een fijne parel waarbij jong en oud met een glimlach de zaal verlaten.”
(Annelies Vancraeynest – De Spil Roeselare)

“In een wereld waar vaak te weinig ruimte is voor verstilling, brengt Silly Symphonies precies dat. Een fijngevoelig en humoristisch kleinood met niettemin een sinistere ondertoon.
Bijzonder hoe een voorstelling die vertrekt vanuit een auditieve techniek – bruitage – toch stilte kan binnenbrengen.”
(Lauranne Cleenwerck – Cultuurcentrum Brugge)

“Silly Symphonies is een ode aan de fantasie. 3 geluidskunstenaars gaan met simpel huis-, tuin- en keukenmateriaal aan de slag om geluiden te creëren die je uitnodigen je eigen scènes te maken. Jong en oud verlaten de zaal en wisselen ervaringen uit, want de verbeeldingskracht van de ene verschilt wellicht met die van de andere kijker naast je. Welke scènes heb jij gecreëerd?”
(Veerle Decroos – Cultuurcentrum Casino Koksijde)

“Senne Vanderschelden, Marius Lefever en Jef Van der Burght met hun film noir bricoleurschap in Silly Symphonies zijn het meest aanstekelijke ensemble.”
(Tessa Vannieuwenhuyze – eindejaarslijstje Etcetera)